D VİTAMİNİ

D VİTAMİNİ

D vitamini Nedir ve Kimlerde Eksikliği Görülebilir?

- Son zamanların en popüler vitaminlerden biri D vitaminidir.
- D vitamini yağda çözünen bir vitamindir. Yaklaşık %80-90?ı deride ultraviyole ışınlarıyla sentezlenir. %10-%20 de besinlerle alınır.
- Herkeste ya yetersiz ya da eksik düzeydedir. Özellikle güneşlenmeden yoksun kalan ülkelerde ve koyu ten renkli bireylerde daha sık görülür.
- Yaşlılarda güneş görme süresinin azalmasına bağlı olarak eksiklik daha fazla görülebilir. Güneş kremi kullananlarda, karaciğer ve böbrek yetmezliği görülen hastalarda, obez bireylerde, chron, çölyak gibi emilim bozukluğu yaşayanlarda ve streroid grubu ilaç kullananlarda eksiklik görülme olasılığı daha yüksektir.
- Yaygın kemik ve kas ağrısı, kemik hassasiyeti, kas güçsüzlüğü, yürüme zorluğu, dengesizlik, sık görülen kırıklar varsa eğer eksiklik söz konusudur, kontrol ettirmelisiniz.

D vitamini kaynakları nelerdir?

- Güneş, en iyi D vitamini kaynağıdır.
- Vücutta depo edilebilme özelliğinden dolayı çok fazla miktarda alınırsa toksik etki yaratabilir. D vitaminin toksik etkisi besinle veya güneşle aldığınızda değil, vitamin takviyesi olarak dışarıdan aldığınızda olur. Bu sebeple takviyeler bilinçli kullanılmalıdır.
- Somon, tuna, sardalya gibi yağlı balıklar, yumurta, karaciğer D vitamini içeren besinlerdir.

D vitamini gereksinimi ne kadardır?

- Dünya Sağlık Örgütü(WHO) yetişkinlerde kandaki D vitamini seviyesine bakılmaksızın 400-800 IU/ gün D vitaminini öneriyor.
- Uluslarası Osteoporoz Vakfı; 50 yaşın üzerinde veya menopoz dönemindeki kadınlarda kırıktan korunmak için günlük 1000 mg kalsiyum ve 800 IU D vitamini öneriyor.

Bebeklerde D Vitamini Desteği Nasıl Olmalıdır?

- Bebeklerde doğar doğmaz 400IU/gün D vitamini takviyesi başlanmalıdır. Anne sütü de D vitamini içerir fakat yeterli değildir. Annede D vitamini yeterli olsa bile bebekler güneş ışığına çıkarılmadıkça ve yeterli D vitamini takviyesi yapılmadıkça D vitamini eksikliği görülme riski artar. Bebek D vitamini takviyesi almıyor ve yalnızca anne sütü ile besleniyorsa annenin D vitamini ihtiyacı 4.000-6.000 IU?ye kadar çıkabilir.

Gebe Ve Emziren Annelerde D Vitamini Desteği Nasıl Olmalıdır?

- Gebe ve emziren annelerde D vitamini mutlaka takip edilmelidir. Gebelikte D vitamini eksikliği, gebelik hipertansiyonu ve sezaryen doğum riskini artırabilir. Gebe ve emziren anneler günde en az 1.000 IU D vitamini takviyesi almalıdır.



Sağlık Köşesi Son Yazılar

Sizler için hazırladığımız sağlık yazılarımız

Akademi l Sosyal

Bizi sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.

İletişim

Ücretsiz Randevu Hatları
  • TEL1: (0 342) 335 68 68
  • FAKS: (0 342) 336 3 342
  • Email: info@ozelakademi.net
  • Binevler Mah. Üniversite Bulvarı No:160 Şahinbey / GAZİANTEP