KABIZLIK TEDAVİSİ VE CERRAHİSİ

KABIZLIK TEDAVİSİ VE CERRAHİSİ

Hastanemiz Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sedat Nuri ÖZDEDE Megakolon ve Kabızlık Cerrahisi ile ilgili şu açıklamalarda bulundu;

Kabızlık modern çağın sık rastlanılan bir hastalığıdır. Aslında hastalık değil bir durum olduğunu da söylemek mümkündür. Bazı hastalıkların belirtisi olarak karşımıza çıkabildiği gibi tek başına ve başka bir hastalık olmaksızın da görülebilir.

Kabızlığın tanımı çok kolay değildir. Bir insanın günde üç kez ile üç günde bir kez dışkılaması normal olarak kabul edilir. Ancak günde üç kez dışkılayan bir insan üç günde bir dışkılamaya başlarsa ortada bir sorun olduğu söylenebilir. O nedenle dışkılama sıklığından çok dışkılamadaki değişiklikler önem taşır. Eğer bir kişi dışkılayıp rahatlayamıyorsa kabızlıktan söz edebiliriz.

Megakolon da doğuştan veya sonradan oluşan beslenme tarzı vb. nedenlerle özellikle kalınbağırsağın sol tarafının ve nadiren de sağ tarafının normalden çok uzun ve geniş olmasıdır. Hastalar şişkinlik ve kabızlık şikayeti ile bize başvurmaktadır.

Kabızlık iki temel mekanizma ile ortaya çıkar. Birisi dışkının hazırlanması aşamasındaki sorunlar diğeri ise dışkının dışarıya atılmasındaki sorunlardır.

Dışkının hazırlanması aşamasındaki sorunlar hatalı diyet uygulamalarına ya da bağırsakların normalden daha yavaş çalışmasına bağlı olabilir

Dışkının çıkarılması ile ilgili sorunlar çok sık rastlanılan sorunlardandır. Bundan fiziksel kusurlar sorumlu olabildiği gibi, çocukluk çağına uzana ve hatalı dışkılama eğitimine kadar gidebilen alışkanlıkla ilgili sorunlar da sorumlu olabilir.

Kabızlığın Tedavisi

Eğer kabızlığa neden olabilecek, yukarıda bahsedilen, bir hastalık varsa, öncelikle bu hastalık tedavi edilmelidir. İlk tedavi seçeneği, tahıllı ekmeklerin, belli sebze ve meyvelerin tüketilmesi ve sıvı alımının arttırılmasıdır. Bu basit diyet değişiklikleriyle çoğu kişide kabızlık başarılı bir şekilde tedavi edilir. Düzenli olarak egzersiz yapmak faydalı olabilir. Sindirilemeyen sebze liflerinin alınması faydalıdır. Dışkı yumuşatıcı ilaçlar ve lavmanlar sadece doktor tarafından önerildiğinde kullanılmalıdır. Çoğu hasta için dışkılama zamanının günün belirli saatlerinde düzenli olarak yapılması fayda sağlar.

Cerrahi Tedavi: Diğer tedavi yöntemlerinden fayda sağlanamayan ciddi kronik kabızlıklarda ameliyatla kalın bağırsağın bir kısmının çıkarılması gerekebilir. Kalın bağırsak hastalıklarının muayenesi özel ve zorlu olduğu için toplumumuz da dini, sosyal vb. sebeplerle muayeneye gelinmemekte ve bazı hastalıkların teşhis-tedavisinde geç kalınmaktadır. Tavsiyemiz her türlü dışkılama değişikliğinde doktora müracaatla sebebini bulmalarıdır. Bu anlamda Özel Gaziantep akademi Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği halkımıza hizmet vermektedir.



Sağlık Köşesi Son Yazılar

Sizler için hazırladığımız sağlık yazılarımız

Akademi l Sosyal

Bizi sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.

İletişim

Ücretsiz Randevu Hatları
  • TEL1: (0 342) 335 68 68
  • FAKS: (0 342) 336 3 342
  • Email: info@ozelakademi.net
  • Binevler Mah. Üniversite Bulvarı No:160 Şahinbey / GAZİANTEP