GEBELERDE AMELİYAT YAPILABİLİR Mİ?

GEBELERDE AMELİYAT YAPILABİLİR Mİ?

Evet, uygun koşullar ve ortam sağlanarak yapılabilir. Burada tüm hamile kadınların ortak korkusu erken doğum ve düşük yapmaktır.

Ne tür durumlarda gebelerde ameliyat gerekebilir?

Genelde gebelerin ortalama % 2?sinde, gebelikle ilişkili olmayan apandisit, safra kesesi, pankreas, tüpler ve yumurtalıkların hastalığı gibi nedenlerle ameliyat gerekir. Ayrıca, gebelikte makat bölgesi sorunları sık olarak rastlanır.

Gebeliğin ameliyat için en uygun dönemi hangisidir?

Genellikle bu tür girişimlerin ikinci üç aylık dönemde yani 4-5- 6. aylar arasında yapılması tercih edilir. İlk üç ayda bebek henüz organların gelişme aşamasında olduğundan düşük tehdidi vardır, son üç ayda ise bebek çok büyümüş olduğundan özellikle karın içi ameliyatlar hem teknik olarak güçtür ve hem de beraberinde erken doğum riski taşır.

Hamilelikte kadın üreme organları dışında hangi nedenlerle ameliyat gerekebilir?

Akut apandisit: gebeliğin ikinci üç aylık dönemde laparoskopik yöntemle apandisit ameliyatı yapılabilir. Hamilelerde apandisit ağırlıklı olarak ikinci üç aylık dönemde (trimester) görülür. Hamilelerde olması durumunda, apandisit patlarsa (perforasyon) erken doğum ve bebek ölüm riski 4 kat artar. Bu durumda ayrıca annede de hayati risk gelişeceğini bilmekte yarar vardır

Akut safra kesesi iltihapları: hamileliğin ikinci üç aylık döneminde laparoskopik yöntemle safra kesesi ameliyatı yapılabilir. Her safra kesesinde taş veya çamur olan hamile hastanın ameliyat olması gerekli değildir. Gebelerde safra çamurunun % 40 oranında kendiliğinden gerilediği belirlenmiştir. Ancak safra kesesi taşı belirti veriyorsa ve karın sağ üst tarafında ağrı, bulantı ve kusma benzeri yakınmalar oluşturuyorsa ve hastanın bu nedenle hastaneye başvurmasına neden olmuşsa ameliyat gerekebilir.

Akut pankreas iltihabı (akut pankreatit): gebelerde özellikle kandaki yağların (lipid) yüksekliğine bağlı pankreatit görülür ve bu nedenle yağdan fakir diyet önem kazanır.

Bağırsak düğümlenmesi: 3.000 gebeliğinde birinde görülür. Bunların % 60?ı bağırsak yapışıklığı, % 25?i bağırsağın yağlı dokusu etrafında dönmesi (volvulus) ve % 5?i ise bağırsağın iç içe geçmesi nedeni ile görülür.



Sağlık Köşesi Son Yazılar

Sizler için hazırladığımız sağlık yazılarımız

Akademi l Sosyal

Bizi sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.

İletişim

Ücretsiz Randevu Hatları
  • TEL1: (0 342) 335 68 68
  • FAKS: (0 342) 336 3 342
  • Email: info@ozelakademi.net
  • Binevler Mah. Üniversite Bulvarı No:160 Şahinbey / GAZİANTEP