KALIN BAĞIRSAK POLİPLERİ KANSERLEŞİR Mİ?

KALIN BAĞIRSAK POLİPLERİ KANSERLEŞİR Mİ?

Polip Nedir?

Polipler mide, ince bağırsak ve kalın bağırsaktan kaynaklanan ve organın iç yüzeyine doğru büyüyen ve milimetrik ölçülerden, santimetre ile ifade edilen ölçülere ulaşabilen kitlelerdir. Kalın bağırsağın en sık rastlanılan tümörleridir. Poliplerin çoğu iyi huylu olmasına karşın bazılarında ise özellikle çaplarının büyümesi ve genetik değişikliğe uğraması ile beraber bağırsak kanseri gelişimi görülmektedir.

Kalınbağırsak polipleri ne sıklıkta görülür?

Klinik çalışmalarda, bağırsak polipleri, erişkin yaş grubunun % 1-12'sinde ve 70 yaştan sonra ise nüfusun % 40'ında görülürler. 50'li yaşlardaki kişilerde, erkeklerde % 25 ve kadınlarda % 15 oranında polip belirlendiği ve bu poliplerin de % 25 kadarının yüksek riskli olduğu belirtilmektedir.

Polipler kalın bağırsağın hangi bölümlerinde daha sık görülür?

Polipler kalın bağırsağın tüm bölümlerinde görülebilir. ABD Ulusal Polip çalışmasında, poliplerin % 70'inin kalın bağırsağın sol bölümünden, % 20'sinin kalın bağırsağın yatay bölümünden ve % 10'unun ise kalın bağırsağın sağ yarısından kaynaklandığı belirlenmiştir.

Kalın bağırsak poliplerinin önemi nedir?

Bağırsak kanseri olgularının % 90'ının adenomatöz tipte kalın bağırsak poliplerinden kaynaklandığı bilinmektedir ve bu nedenle, bağırsak poliplerinin endoskopi ile tespit edilmesi, histolojik tanısı ve sonraki dönemlerde takibi çok önemli bir konudur.

Kalın bağırsak poliplerinde risk faktörleri nelerdir?

- Yaş: 40 yaş civarında risk başlar.
- İltihabi bağırsak hastalıkları: ülseratif kolit ve Crohn hastalığı gibi bir iltihabi bağırsak hastalığı zemininde geliştiklerinde kanser riskinin arttığı bilinmektedir.
- Aile öyküsü: anne, babada veya kardeşlerde kalın bağırsak poliplerinin olması durumunda, çocuklarda polip olma olasılığı artar.
- Sigara: sigara içenlerde kalın bağırsak kanseri riski % 20 artar.
- Alkol
- Hareketsizlik
- Şişmanlık (obezite)
- Stres: iş kaybı, boşanma, vb. yaşam değişiklikleri

Kalın bağırsak poliplerinin belirtileri nelerdir?

Kalın bağırsak (kolon) poliplerinin büyük bölümü belirti vermezler ve tesadüfen kolonoskopi yada bağırsak röntgeninde tespit edilirler. Kalın bağırsak polipleri bazen kanama, mukus salgısı, bağırsak hareketlerinde değişiklik ve karın ağrısı gibi belirtiler verebilirler.

Kalın bağırsak poliplerinin tanısı nasıl konulur?

Kalın bağırsak (kolon) polipleri, kolonoskopi, sanal kolonoskopi veya ilaçlı bağırsak röntgeninde görülebilirler ve her ikisi içinde işlemden önce bağırsak hazırlığı gerekir. Sigmoidoskopi tetkikinde kalın bağırsağın sadece sol bölümünü incelenir ve bağırsak hazırlığı gerektirmez, sıklıkla lavman yapılması yeterli olur. Bir kalın bağırsak polibi dahi belirlense, tüm kalın bağırsağı incelemek gerekir.



Sağlık Köşesi Son Yazılar

Sizler için hazırladığımız sağlık yazılarımız

Akademi l Sosyal

Bizi sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.

İletişim

Ücretsiz Randevu Hatları
  • TEL1: (0 342) 335 68 68
  • FAKS: (0 342) 336 3 342
  • Email: info@ozelakademi.net
  • Binevler Mah. Üniversite Bulvarı No:160 Şahinbey / GAZİANTEP